SME Union Srbije – Ekonomsko-politički komitet

SME Union Srbije – Ekonomsko-politički komitet

velimir-vukadin-sasme-sasmp-asocijacija-association-srbija-serbia

Predsednik
Velimir Vukadin
Ekonomski-politički Komitet - SME Union Srbije, je organizaciona jedinica SAMSP specijalizovana za podršku i lobiranje za mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji, zemljama EU i svetu.
Misija SME Union je da preko svojih organa podrži i zastupa interese MSP u kontaktima sa političkim institucijama Srbije i evropske Unije, (EU) i tako doprinese realizaciji ciljeva MSP-a.
Ekonomsko-politički Komitet SME Union je član "SME Europe of the EPP" odbora u okviru koalicije narodnih stranaka evropskog Parlameta (EPP).

Osnivanje SME Union Srbije je rezultat naše želje da integrišemo srpsku ekonomsku inicijativu u evropsko okruženje. Razvoj našeg udruženja je ubrzan zahvaljujući dobroj saradnji sa "SME Union of The EPP" i njenih članica. Ponosni smo što imamo dobru saradnju i članstvo u "SME Europe of the EPP".
Osnovani smo 2000. godine i iste godine smo postali članovi "SME Union of the EPP" (sada SME Europe of the EPP).Uspostavili smo dobru saradnju i sa SME Union Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Austrije i svim drugih zemalja EU.
Naše članstvo u „SME Europa of the EPP“ je od obostrane koristi, a imamo i zajedničke projekte koji se odnose na dalji razvoj sektora MSP u Srbiji. Kroz ovo članstvo imamo i veoma dobru saradnju sa evropskom Komisijom i evropskim Parlamentom kao i ostalim institucijama i organizacijama u EU.

Osnovni cilj nam je da pomognemo strateškom razvoju lokalnih zajednica kroz razvoj MSP sektora i porodičnog biznisa čime učestvujemo u ekonomskom razvoju regiona. To će dovesti do dobrog poslovnog okruženja u Srbiji i privući strane investitore.

SME Union Srbije je uz podršku „SME Union of the EPP“, zatim OECD-a, UEAPME, Konrad Adenauer Fondacije i dr. organizovala 12 medjunarodnih Kongresa.

Govornici na Kongresima su izmedju ostalih billi Žak Santer, bivši Predsednik evropskog Parlamenta i evropske Komisije, Žan Pol Gozes, Član EP, Luc Vandeput, pomoćnik GS EPP, Karlhanz Kopf, član Parlamenta Austrije, Frank Engel, Nadežda Neinski, članovi evropskog Parlamenta, Patrick Moulin, SME Union Francuske, Christos Folias, bivši Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Grčke, Ivan Mikloš, potpredsednik Vlade Slovačke, Erhard Busek, bivši kordinator Pakta za stabilnost JI Evrope, Sergio Arzeni, direktor direktorata za lokalni i regionalni razvoj i razvoj MSP u OECD-u, Christian Vainberger i Lars Eric Forsberg, iz evropske Komisije – generalni direktorat za preduzeća i industriju i dr.

Glavne teme su bile unapređenje MSP sektora u Srbiji i saradnja sa međunarodnom organizacijama. Kongresima je prisustvovalo izemđu 500 i 1000 privrednika iz Srbije kao i dosta privrednika – potencijalnih investitora iz zemalja EU.

Neki od članova SME Union Srbije su članovi skupstine Republike Srbije, skupstine Pokrajine Vojvodine i članovi skupstina u opštinama u Srbiji.